Ce este Design Thinking?
Design Thinking este o metodologie utilizată pentru a inova sau pentru a aborda probleme complexe.
Metodologia este plecată din zona companiilor de inginerie din Silicon Valley și, prin eforturile IDEO, Stanford University și Hasso Plattner Institut Potsdam, a devenit treptat o metodologie globală. Fiind o metodologie deschisă, ea a fost de-a lungul timpului modificată și adaptată de diferite companii si academii; prezentul curs este însă bazat pe principiile originale IDEO, Stanford și Hasso Plattner.
Particularitatea principală a Design Thinking este abordarea centrată pe utilizator, care se traduce prin raportarea la utilizator, la caracteristicile sale umane - conceptul de Human-Centred Design - în toate etapele procesului de dezvoltare.
La ce putem folosi Design Thinking? La dezvoltarea de produse și servicii, fizice sau digitale. La reproiectarea și optimizarea unor procese. La reproiectarea culturii organizaționale. La îmbunătățirea CX/Customer Experience, UX/User Experience sau EX/Employee Experience. La transformarea organizațională.
Unde nu putem folosi Design Thinking sau il putem folosi în mod limitat? Metodologia își pierde puterile în procesele de inovare cu o componentă tehnologică predominantă. De exemplu dacă vrem să optimizăm funcționarea unei cutii de viteză. Sau dacă vrem să schimbăm compoziția chimică a bateriei unui telefon pentru a creste capacitatea acesteia. În aceste exemple, Design Thinking poate avea parțial un impact dar este limitat; recomandăm utilizarea sa în complementaritate cu alte metodologii de inovare (ex. TRIZ).
Însă, în toate procesele de inovare, dezvoltare, reproiectare cu caracter human-centred, metodologia Design Thinking este extrem de puternică, conducând la dezvoltarea de produse, servicii sau procese cu o mare acceptanță în rândul utilizatorilor.
Procesul de Design Thinking are mai multe etape: Empatizarea cu utilizatorii, Definirea problemei, generarea de idei (Ideation), Prototiparea soluțiilor și Testarea acestora cu utilizatorii.
Utilizarea metodologiei nu este limitată doar la designeri sau profesioniști din industriile creative, ci poate fi aplicată în diverse domenii, cum ar fi afaceri, inginerie, sănătate, educație și multe altele.
Design Thinking încurajează colaborarea, experimentarea și iterația pentru a îmbunătăți continuu ideile și pentru a crea soluții semnificative, care răspund în mod real nevoilor utilizatorilor.
Metodologia poate fi aplicată atât la dezvoltări incrementale cât și la probleme complexe, globale, sau inovări radicale. Un exemplu tipic de impact comunitar obținut prin Design Thinking este inițiativa IDEO de a sprijini comunitățile din Kenya să aibă acces la sisteme de iluminat bazate pe energia solară, la un cost extrem de redus.
Adoptând Design Thinking, indivizii și organizațiile pot promova o cultură a inovației și pot genera schimbări pozitive, atât la nivel de structuri, produse și servicii cât și la nivel de cultură organizațională.
Numele de ”Design Thinking” pleacă de la principiul central al metodologiei: de a aborda procesul de inovare ca un ”designer”, ca un proiectant, și de a folosi instrumente specifice procesului de Design.
Filosofia Design Thinking pleacă de la prezumția că, dacă privim în jurul nostru, singurul lucru ce nu este proiectat de om este natura – tot restul este proiectat de noi, oamenii – de aceea, pentru a inova sau pentru a dezvolta noi produse sau servicii, trebuie să gândim ca un designer.
Astfel, principiile cu care lucrează designerii au fost incorporate într-o metodologie de dezvoltare produse, servicii sau procese și, pe fiecare etapă a metodologiei, au fost dezvoltate instrumente specifice.
Tim Brown (IDEO) definește Design Thinking în următorul mod:
”Design thinking is a human-centered approach to innovation that draws from the designer’s toolkit to integrate the needs of people, the possibilities of technology, and the requirements for business success.”
Această definiție vorbește despre 3 caracteristici ale acestei metodologii:
- Omul, în calitate de user sau client este pus în centrul dezvoltării în toate etapele procesului – conceptul de "human-centered”
- Metodologia împrumută unelte din instrumentarul specific designerilor
- Rezultatul dezvoltării se găseste la intersectia dintre: nevoile oamenilor, posibilitățile tehnologice si fezabilitatea economică.
Concepte-cheie ale lecției:
- Design Thinking este o metodologie utilizată pentru inovarea produselor, serviciilor sau pentru rezolvarea problemelor complexe.
- Comparativ cu alte metodologii, Design Thinking este particularizată prin caracterul Human-Centred în sensul că metodologia face recurs la caracteristicile ființei umane în toate etapele metodologiei.
- Design Thinking poate fi aplicat în multiple domenii și promovează colaborarea, experimentarea și iterația continuă.